Várady Luca

Kerámiatervezés MA
szakdolgozat
Hagyományos, táj jellegű édességek kutatása és eszközhasználatának alakulása napjainkig
Korábban megtapasztalhattam a gasztronómia világát, azon belül is a cukrászat szépségeit. Ezért diplomamunkámmal egy megkeresésből kiinduló, süteménytípusokról és desszertekről szóló, valós igényekre alapozott kerámia tervezői feladatot valósítok meg egy cukrászda és pékség számára. szakdolgozatomban megalapozom mestermunkámat. Kutatást végezek a magyar desszertek kialakulásáról, eszközhasználatról, és összefoglaló képet nyújtok mind a fogyasztási szokások-, mind az ehhez használatos eszközrendszerek alakulásáról. Az ételek fontos szerepet játszanak a kulturális emlékezetben. Ezt bizonyítja, hogy nemzeti szimbólumokként használunk számos ételt. A kultúrában fontos népi összetartó erő az ételkészítésre való emlékezés is. A gasztronómia feltérképezése elengedhetetlen a kultúránk alapos megismeréséhez, ezért kutatásom során, megvizsgálom a régiót befolyásoló történelmi hatásokat. Feltérképezem a cukorgyártás kialakulásának körülményeit. Figyelemmel kísérem a történéseket az első édességek megjelenésétől a desszertek kialakulásán keresztül egészen a cukrászdák és cukrászipari desszertek megjelenéséig. Illetve összefoglaló képet nyújtok a kor különböző ételkészítéshez és fogyasztáshoz használatos eszközrendszerét.
mestermunka
HOME PATISSERIE
Mestermunkám egy belvárosi cukrászda számára tervezett sütőedény kollekció. A megváltozott fogyasztói igényeket figyelembe véve, az edénykészlet a kész és félkész desszertek elvitelére alkalmas. Funkcionálisan megfelel az otthoni használat szempontjainak, emellett a cukrászipar technológiai elvárásainak is eleget tesz. Csomagolásként kompakt és környezetbarát termék. A kollekció használatba kerülésével a konyhai feladatokban kevésbé jártas fogyasztók számára közelebb hozható a sütés sikerélménye.
témavezető
Kemény Péter
konzulens
Semsey Balázs
mestermunka konzulens
Bokor Zsuzsa, Csák Mónika