Herrmann Markus Alexander

Formatervező művész MA
szakdolgozat
Spekulációk az autóipar jövőjéről - Lehetséges jövők: egy digitalizált, lokalizált és fenntarthatóbb autóipar vizsgálata
Szakdolgozatomban a huszadik századi tömegtermelő és fogyasztó mechanizmus szimbólumának mondható autón keresztül vizsgálom, mi következhet a mára fenntarthatatlannak bizonyuló globálizált, lineáris gazdaság után. A technológia fejlődésével egyre elérhetőbb digitális gyártási technológiák új távlatokat nyithatnak meg, hogy kisebb léptékben, helyi erőforrásokat használva gyárthassunk. Működhet egy ilyen rendszer az autóipar léptékében is? Dolgozatomban erre keresem a választ, majd a mestermunkára átvezetőként az utolsó fejezetben a spekulatív designt vizsgálom meg, amely a designer eszköze lehet a lehetséges jövőkről való gondolkodásban és párbeszédben.
mestermunka
NEBULA 2071
Mestermunkám a design fiction történetmesélő eszközeinek segítségével kíván párbeszédet indítani a lokalizált gyártásról és a kreatív társadalomról, a jelenlegi gyártási rendszerünk szimbólumán, az autón keresztül. Tézisem, hogy a technológia exponenciális és az ember lineáris fejlődése között kialakult problémák megoldása a helyi erőforrások felerősítésében lehet. A Nebula egy autómárka a 21. század második felében, amely központi óriásgyárak helyett lokális, kisléptékű digitális üzemekben állítja elő autóit. A márkát viszont csak közvetetten, az adataikból tudjuk megismerni, a még távolabbi jövőben tevékenykedő adatrégészek nézőpontjából.
témavezető
Húnfalvi András
konzulens
Schneider Ákos
mestermunka konzulens
Húnfalvi András
A DARC kutató munkaállomása
A feltárt adathordozó dokumentációja
Adatok rekonstruálása
Egy CAD modell amit találtak az adathordozón
Autó skiccek az adathordozóról
További információ a projektről