Divat- és textiltervezés MA

Szabolcs Erzsébet Rozália

témavezető
Balázs Viola
szakdolgozati konzulens
Schneider Ákos
mestermunka
Wool Project
Alternatív megoldásokgyapjú felhasználására
Magyarországon évente több tonna gyapjú vész kárba a bárányok nyírása során. Diplomamunkám célja, hogy egy alternatívát mutassak arra, hogyan tudjuk felhasználni ezt az értékes alapanyagot, ezért a nyírás során megmaradó gyapjú és zselatin alapú hidrogél keverékéből létrehozott kompozit anyag fejlesztésével kísérleteztem.
Az anyagfejlesztés során a megszokottól eltérő kemény anyaggá formáltam a gyapjút, amelynek tulajdonságait egy tároló kollekción keresztül szemléltetem. A tárolók formáját az általam tervezett struktúrák és a különböző anyagminőségek határozták meg. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a tárgyak minden eleme ugyanabból az anyagból készüljön, így az általam kifejlesztett anyag komposztálási körülmények között három-négy hónap alatt képes lebomlani.
szakdolgozat
Biomimikri és biodesign a textiltervezés területén
Szakdolgozatom célja a biomimikri és biodesign metódusok a textiltervezés során való alkalmazásában rejlő lehetőségek kutatása és bemutatása. Ennek érdekében olyan három-három projekteket mutatok be mindkét területről, amelyek alapján átfogó képet alkothatunk a témában kialakult aktuális trendekről. A projektek elemzése során kitérek az felhasznált alapanyagokra, technológiára, a tervező szerepére az anyagfejlesztés során, és arra, hogy funkcionális vagy spekulatív megoldás születik. Dolgozatom emellett bemutatja, hogy miként alakulnak át a tervezési folyamatok a fogyasztói igények változása és a technológiai és tudományos fejlődésnek köszönhetően. Emellett alátámasztja, hogy a természet működésének holisztikus megértése és imitálása, multidiszciplináris együttműködéseken keresztül egy lehetséges válasz az emberiség jelenlegi legnagyobb problémájára, a klímaváltozásra.
Woolproject kollekció
Woolproject színvariációk