Fotográfia MA

Novák Dorottya

témavezető
Fátyol Viola
konzulens
Richard Usher
szakdolgozati konzulens
Kapitány Gábor
mestermunka
Egyik lábad itt
Ahány ház, annyi szokás és ahány család, annyi kapott minta. A sorsunkat felmenőinktől örököljük, visszük és adhatjuk tovább.
Sorozatomban a saját családomból hozott sorssal foglalkozom, amit az anyukámmal való kapcsolatomban érezek lecsapódni. Így most felnőttként, azon dolgozom, hogy a gyermekkoromból kapott mintákat felismerjem és ne vigyem tovább. A problémákkal való szembenézéssel igyekszem kihúzni a méregfogat.
Ebben a lelki csomagban van egy változatlanság és egy igény a változtatásra. Szeretnék a változatlanságból kitörni, és a csomag mélyére ásni. Ehhez viszont nem elég, hogy egyedül elhatározzam magam. Szükségesnek éreztem, hogy visszamenjek gyerekkori otthonomba az anyukámhoz és vele együtt dolgozzunk az örökölt sorsunkon.
szakdolgozat
Hogyan találjuk meg a helyünket? Az otthonteremtés különböző útjai
Szakdolgozatomban az otthon fogalmának különböző összetevőivel foglalkozom, lélektanilag és fizikailag egyaránt. A témát a bizalom kialakulásával indítom, majd sorra veszem az otthonérzet kialakulásának különböző pilléreit. Párhuzamot vonok a kortárs fotográfusok sorozatai, a környezetemben élők empirikus történetei, és pszichoanalitikus könyvek között. Azt is vizsgálom, hogy az eltérő nemű, és élethelyzetben lévő fotográfusok, milyen képekkel fejezik ki számukra az otthon meglétét, és, hogy a megkérdezett emberek otthonhoz való fizikai és érzelmi kötődése, identitásunk megteremtése hogyan hasonlítható össze a pszichoanalízisekkel és hogyan támaszthahatók alá vizuálisan. Interjúkat készítettem, amikben olyan személyeket kérdeztem az otthonteremtésről, akiknek tudom, hogy régóta különleges viszonyuk van saját otthonukkal, vagy lakhelyükkel kapcsolatban.