Divat- és textiltervezés MA

Batke Anna Luca

témavezető
Nagy Adrien
konzulens
Tomcsányi Dóra
szakdolgozati konzulens
Veres Bálint
mestermunka
Leplezetlen szerkezet
Mestermunkám célja az öltözék szerkezetének feltárása és reprezentálása. A kollekcióm formai inspirációját Shiro Kuramata japán formatervező fémvázas bútorai jelentik. A művész bútorainak egyedi vonalai a szabásvonalakban köszönnek vissza, amelyek új formák létrejöttét és a konvencionálistól eltérő szabászati megoldásokat céloznak.
Az egymástól elcsúsztatott alkatrészek az összeszerelés metódusára utalnak, ezzel is a ruha felépítésére helyezik a hangsúlyt.
szakdolgozat
Leplezetlen szerkezet
A struktúra megnyilvánulása különböző művészeti projektekben
Szakdolgozatomban olyan projekteket, műalkotásokat mutatok be, amelyeknek a szerkezete adja az esztétikáját, amelyek elgondolkodtatnak és gondolkodásra késztetik a nézőt. Célom, hogy minél többféle példát tudjak bemutatni erre a gondolatra alapozva. A szerkezet különböző módjait, azok jelentéstartalmát, és az általuk kiváltott reakciót bemutatni. A kutatásom során fontosnak tartottam olyan projektek analizálását, amelyek különbözőek a művészeti ágazatuk forrása miatt, vagy éppen a szerkezet különböző módon való megjelenítése miatt. Ezeket az eltérő esztétikai megoldásokat keresem, amelyek a struktúra heterogén módon való alkalmazásából jönnek létre. A látható szerkezet őszinteségre vall, nem akarja másnak mutatni magát, kijózanító látványt nyújt. Egyfajta edukációként szolgál, a technológiai megoldások és a mesterségesség felvállalására. De milyen jelentést hordozhat egy ilyen kitárulkozó műalkotás? Hogyan kerülünk közelebb vagy éppen távolabb ezáltal a mű megértéséhez? Miként, milyen úton kelti fel az érdeklődést, és hogyan érteti meg magát a mű? Hogyan veszi fel a kapcsolatot a nézővel? Hogyan kapcsolódhatunk hozzá?
Batke Luca look6/2
Batke Luca look6
Batke Luca look5
Batke Luca look5/2
Batke Luca look1/2
Batke Luca look3
Batke Luca look1
Batke Luca look4
Batke Luca look2
Batke Luca look2/2