Tervezőgrafika MA

Sulics Anett

témavezető
Balla Dóra
szakdolgozati konzulens
Babarczy Eszter
mestermunka
Asztali áldás
Bár mindenki úgy szeretne gondolni a családi asztalra, mint a béke szigetére, mégis gyakran a hatalom és a tekintély gyakorlásának színtere, a konfliktusok és veszekedések helye. A mestermunka arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként lehet a befogadónak bemutatni azokat a transzgenerációs hatásokat – ezenbelül azokat a káros transzgenerációs mantrákat – amelyeket nap mint nap használunk és hallunk, nem is sejtve, hogy milyen mély sebeket okozunk velük. A diplomamunka célja, hogy közelebb hozza a nézőt a problémához, megismertesse és felismertesse vele rossz szokásainkat.
szakdolgozat
Konzervált sorsok
Transzgenerációs hatások
Dolgozatom témája a transzgenerációs hatások vizsgálata. A transzgenerációs jelenségek, a tudattalan szerepe életünkben, jelentős mértékben befolyásolják döntéseinket. Szakdolgozatomban arra keresek választ, hogy a transzgenerációs hatások az életünkre milyen mértékben hatnak.
Kutatásom során nyilvánvalóvá vált számomra, hogy bár életünk nem független őseinktől és alapvető módon hatnak a transzgenerációs jelenségek a sorsunkra, mégsem megváltoztathatatlanok ezek a hatások. Felmenőink történetei, sorsai, az élethez való viszonyulásuk mind hozzátesznek életünkhöz, de az már tőlünk függ, hogy ebből hogyan építkezünk. Azonban felmenőink traumái – melyek bennünk értelmezhetetlen szorongásokat és megmagyarázhatatlan cselekvéseket indukálnak – enyhíthetőek és nagyon sok esetben feldolgozhatóak. Bár ennek folyamata hosszú és olykor fájdalmas, mégis megszakítható vele egy folyton öröklődő elfojtás és trauma sora.