Velyka Polina

Interaction Design MA
témavezető
Fogarasy Tamás
mestermunka konzulens
Csertán Ákos
mestermunka opponens
Krizsán Norbert
szakdolgozati konzulens
Povedák István
szakdolgozati opponens
Hubbes László
mestermunka

Digitális termék létrehozása a halál, a gyász és a megemlékezés kortárs gyakorlatainak közvetítésére

Az emberiség történelme során a halandóságról való gondolkodás együtt változott a társadalmi átalakulásokkal és a technológiai fejlődéssel. Az életből a halálba való átmenetet jelentősen átformálta a digitális szolgáltatások és a technológia térhódítása, ami megváltoztatta, hogy miként tekintünk az életvégi folyamatokra. Dolgozatomban azt vizsgálom, hogy az élet végén milyen szerepet játszanak a digitális szolgáltatások és technológiák. Annak feltárásával, hogy a fejlődő technológiai környezet hogyan kapcsolódik a hatalmi dinamikához és a személyes tapasztalatokhoz, betekintést nyerhetünk abba, hogy az egyének hogyan birkóznak meg az élet végével kapcsolatos kérdésekkel és hogyan reagálnak azokra különböző társadalmi, kereskedelmi és intézményi kontextusokban. A kutatás célja a halállal és az életvégi ellátással kapcsolatos politikai és társadalmi mechanizmusok és a jelenlegi megoldások vizsgálata.
szakdolgozat

A technológia és az életvégi tapasztalat

A digitális szolgáltatások jelentőségének vizsgálata a halál, a gyász és az emlékezés kortárs gyakorlatainak közvetítése szempontjából

A technológia döntő szerepet játszik a halállal, a gyásszal és az emlékezéssel kapcsolatos kortárs gyakorlatok közvetítésében. A kutatás interdiszciplináris nézőpontból vizsgálja a technológiai fejlődés, a hatalmi dinamikák és a személyes életvégi tapasztalatok találkozási pontjait. A téma feltárása a technológiának a biohatalom és a nekrohatalom keretein belül történő meghatározásával kezdődik, megvizsgálva, hogyan alakultak át idővel a társadalmi ellenőrzés mechanizmusai. A tanulmány elméleti nézőpontokra, például a közvetítés elméletére támaszkodva vizsgálja meg, hogy az emberek milyen interakciókat folytatnak a technológiával az életvégi folyamatok bejárása során, a palliatív ellátástól egészen a gyászig. A történeti áttekintés rávilágít a halálhoz való társadalmi hozzáállásban bekövetkező jelentős, a technológiai innovációk és a társadalmi mozgalmak által befolyásolt változásokra. Az asszisztált öngyilkosságot, az eutanáziát és a halál magánüggyé tételét övező etikai vonatkozások vizsgálatára a fejlődő egészségügyi technológiák kontextusában kerül sor. A dolgozat emellett megvizsgálja a halálgondozás terén felbukkanó tendenciákat, beleértve a digitális emlékhelyeket és az ökológiai temetkezési gyakorlatokat, valamint kitér a Covid19-világjárvány életvégi rítusokra gyakorolt hatására is. A kutatás végül hangsúlyozza a technológia, a hatalom és az emberi tapasztalatok bonyolult összjátékát a halállal és az emlékezés módjával kapcsolatos kortárs gyakorlatok alakításában.