Szöllősi Fanni Enikő

Építőművész MA
témavezető
Csomay Zsófia
mestermunka konzulens
Dankó Zsófia
mestermunka opponens
Jakabfi-Kovács Boglárka
szakdolgozati konzulens
Bényei Judit
szakdolgozati opponens
Rácz Andrea
mestermunka

Hűvösvölgyi Gyermekotthon

Programom a gyermekotthon lakóinak társadalmi (és munkaerőpiaci) integrációját helyezi előtérbe, kortársaikhoz mért esélyeik kiegyenlítésére fekteti a hangsúlyt. Ennek eszközei a tehetséggondozás, az átlagos családban élő gyermekekkel való kapcsolódás, a közösség erősítése, mindeközben az utógondozást sokkal inkább a fókuszba helyezve.
A Hűvösvölgyi Gyermekotthon területén fekvő 4 épület (általános gyermekotthon, speciális gyermekotthon, utógondozói otthon, és egy üresen álló épület) funkcióit átcsoportosítva és új egységekkel kiegészítve a jóval több sérült gyermek befogadása mellett, egyéni és közösségi fejlődést segítő új terek is létrejöhettek. Az egyik legfontosabb feladat azonban a 18. életévüket betöltött fiatal felnőttek utógondozása volt. Ezek mentén a programom a bővítésre és a meglévő, rossz állapota miatt kihasználatlan épületre fókuszál, melyekben az általános gyermekotthon, az utógondozói otthon és a közösségi ház kaptak helyet.
szakdolgozat

A gyermekvédelmi gondoskodás intézményrendszere Magyarországon

A hospitalizáció jelenségének vizsgálata és a társadalmi mobilitás edukációs eszközei állami gondozott gyermekeknél

Szakdolgozatom célja a Magyarországon működő gyermekvédelmi ellátórendszer megismerése, különös figyelemmel a nevelésbe vett gyermekekre. Ők azok, akik már a fiatal korukat is a társadalom peremén élik le, és ebbe sok esetben hajlamosak bele is ragadni. Kutatásom során azzal foglalkozom, mik azok az általános akadályok, amik hátráltatják őket a társadalmi integrációban. Dolgozatom ezen folyamatok megértését és összefüggő tudássá formálását szolgálja. Dolgozatomban részletesen foglalkozom a lelki traumatizáltság, a nehéz munkaerőpiaci elhelyezkedé kérdésével, illetve a lehetséges megoldások közül az egyéni odafigyelésben, az edukációban és a tehetséggondozásban rejlő lehetőségekkel.. Dolgozatom egy gyermekotthon tervének előtanulmányaként szolgál, ezért kitérek a különböző lakhatási / elhelyezési formák jelentőségére is ezen folyamatokban. Célom egy ideális légkör létrehozása a megfelelő lelki, szellemi és testi fejlődéshez.