Sara Priorelli

Animation MA
supervisor
Balogh Fábián
masterwork opponent
Daniel Gray
thesis consultant
Gábor Ébli
thesis opponent
Böszörményi Gábor
masterwork

My Good Boy (Jófiú)

Diplomamunkám egy hatperces animációs kisfilm. A Jófiú egy középkorú nő, a kutyája és a partnere közötti kapcsolatról szól. A történet egy nap alatt játszódik, és úgy kezdődik, hogy a nő megpróbálja betuszkolni elhízott, járni képtelen kutyáját a lakása folyósójáról a nappaliba. A kettejük közötti gyengéd jelenetet a nő partnerének megérkezése szakítja félbe, aki félszegsége ellenére sem rejti véka alá a kutya iránt érzett megvetését. A szereplők közti feszültség a férfi féltékenységével együtt nő, és mindez végül egy utolsó összecsapásba torkollik.
thesis

Középkorú emberek a populáris kultúrában és a filmekben

Mit jelent középkorúnak lenni, és hogyan változik a felnőttkor ábrázolása az idők során, különösen a nyugati kultúra filmiparában

Ez a dolgozat a korosztály reprezentációját elemzi kb. 45 és 64 év között, középkorként ismert a tömegmédiában, különösen a filmekben. Az alapjául szolgáló hipotézis azt állítja, hogy a középkor az élet leginkább figyelmen kívül hagyott időszaka, ami a sztereotípiák és előítéletek táptalajává teszi. A tanulmány különös figyelmet szentel a közvéleménynek és annak az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásainak, ami a középkorúak magazinokban, filmekben és könyvekben való ábrázolásában is megmutatkozik. Ahelyett, hogy tipikusan különféle szerepeket fedeznénk fel középkorúak alakítják, ami gyakran a férfiak és a háziasszonyok egzisztenciális válságának felel meg, mozgóképekből válogattam, amelyek véleményem szerint szélesebb áttekintést adnak a középkorú szerepekről. Ezeknek az ábrázolásoknak a megértése döntő fontosságú a sztereotípiák lebontásához, és nagyobb értékkel ruházza fel ezt az életszakaszt, amelyet túl gyakran az átmeneti korszaknak tekintenek.