mestermunka
Eszem, ha látom
Az élelmiszer-tartósítás új perspektívái
Mestermunkám egy élelmiszereink rendszerezését, eltarthatósági idejének meghosszabbítását és minőségének megőrzését segítő konyhai tárolóbútor. Olyan moduláris rendszer, mely elemeihez hagyományos tárolási és tartósítási metódusok, valamint ezek tárgyi kultúrája szolgál inspirációként, ugyanakkor harmonizál a mai háztartások elvárásaival is. Moduljai különböző élelmiszertípusok igényei szerint adaptálhatóak, használatuk pedig nem igényel elektromosságot. Segítségükkel integrálható az a tradicionális tudás, mely kulcsfontosságú ahhoz, hogy élelmiszereinket jobban megbecsüljük és legjobb formájukban őrizzük meg, majd fogyasszuk el őket.
szakdolgozat
Az élelmiszerpazarlás csökkentése design orientált megközelítéssel
Szakdolgozatomban a háztartások fogyasztói szokásainak ételpazarlással kapcsolatos összefüggéseit szeretném jobban megismerni. Többek közt különböző élelmiszer tartósítási -és tárolási szokások vizsgálatával. Kutatásomban feltérképezem a témakörhöz kapcsolódó jelenségeket, metódusokat, tárgyi kultúrát és ezek evolúcióját, mindezeket pedig összevetem ma ismert megoldásokkal. Fókuszomat a designszempontok határozzák meg, ugyanis formatervezőként felelősséget érzek, hogy megértsem, milyen lehetséges designorientált megoldások adhatnak választ az élelmiszerpazarlás globális problémájára.