Bahanenka Iryna

Interaction Design MA
témavezető
Féja Dorottya
mestermunka opponens
Moravcsik Borka
szakdolgozati konzulens
Babarczy Eszter
szakdolgozati opponens
Tölgyesi Borbála
mestermunka

Vashiányos vérszegénység

Támogatás nyújtása, hogy információalapú ellátás révén az érintettek nagyobb kontrollra tehessenek szert egészségi állapotuk felett

A vashiányos vérszegénység 1,24milliárd embert érint, és tünetei közé tartozik a fáradékonyság, a kognitív funkciók romlása és az életminőség csökkenése. Figyelembe véve a vas tárolásának és felszívódásának bonyolult mechanizmusait, nyilvánvalóan foglalkozni kell azzal a problémával, hogy az érintettek nem képesek állapotukat nyomon követni. Ez a projekt olyan megoldást szeretne kialakítani, amely a visszaesés megelőzésére koncentrálva segíti a vashiányos vérszegénység hatékonyabb karbantartását. Célja, hogy segítségével az érintettek nagyobb kontrollra tegyenek szert egészségi állapotuk felett, és az információalapú ellátás keretében az egészségügyi szakemberek célzott, proaktív kezeléseket nyújtsanak számukra.
szakdolgozat

A bonyolult összefüggések tisztázása a vashiányos vérszegénység jobb kezelése érdekében

A vashiányos vérszegénység olyan állapot, amelyet a szervezet vasraktárainak kimerülése jellemez. Körülbelül 1,24milliárd embert érint, és a tünetei közé tartozik a fáradékonyság, a kognitív funkciók romlása és az életminőség csökkenése. A hipotézis szerint a vashiányos vérszegénységben érintett emberek esetében kielégítetlen igények, az egészségügyi szolgáltatók tekintetében pedig kihasználatlan lehetőségek mutatkoznak. A kutatás célja a vasanyagcserét irányító mechanizmusok, ezeken belül kifejezetten a vasbevitel, a biológiai hasznosíthatóság és a felszívódás közötti összefüggések, valamint annak feltárása, milyen hatással vannak ezek a szervezet vasraktáraira. A kutatás primer és szekunder módszereket egyaránt felhasznál. A tanulmány célja végső soron a vashiányos vérszegénység hatékonyabb diagnosztikájához, terápiás stratégiáihoz és kezelési megközelítéseihez való hozzájárulás, különös tekintettel a relapszusok megelőzésére, ami lehetővé tenné az érintettek számára egészségi állapotuk kézben tartását.