Geszti Ágnes Ibolya

Elméleti Intézet / Designkultúra BA
szakdolgozati konzulens
Kissné Budai Rita
szakdolgozati opponens
Zwickl András
szakdolgozat

Az ókori görög hagyományok megjelenése Medgyessy Ferenc és Polgár Botond szobrászatában

Az archaikus és klasszikus görög szobrászat eszmei és formai megjelenése és integrálódása Medgyessy Ferenc és Polgár Botond művészetében

Szakdolgozatomban a két világháború közötti egyik legjelentősebb szobrász, Medgyessy Ferenc, antik görög szobrászathoz való viszonyulását fogom megvizsgálni. Az inspirációi, az anyag megformálása, a kész mű fizikai jellegzetességei mind az ókori görög művészet hatásáról árulkodnak alkotásaiban. Célom megérteni, hogy miként használta fel munkái formálásában, eszményeiben a görög vonásokat és hogyan kapcsolódik orvosi tanulmányi háttere a művészethez és emberi testekhez.
Ezzel párhuzamban Polgár Botond kortárs szobrászművész kiválasztott szobrait, a klasszikus görög szobrokra mintázott alkotásait fogom elemezni. Művei eszmei alapkövei és anyagai torzók, márványok és klasszicizáló alkotások. Miért vágyódik mindkét művész az antikvitásra? Hogyan és milyen szempontok alapján építették be művészetükbe és mennyire volt ez szándékos törekvés? Milyen szemlélet béli változások jelentkeznek a századfordulós és mai szobrászatban? Szakdolgozatomban ezekre a kérdésekre fogom keresni a választ.