szakdolgozat
Élménytervezés a gasztronómiában – Az étkezéshez használt eszközök ízérzékelést és élményt befolyásoló hatásai az emberi érzékeken keresztül
Szakdolgozatomban az étkezés élményét vizsgálom. Ezen témán belül az étel és az ember kapcsolatát befolyásoló tárgyakra fókuszálok. Mi és hogyan befolyásolja az élményt? Vajon miért társítunk határozottan egyes ételekhez és italokhoz bizonyos tárgyakat, eszközöket? Ennek oka lehet az érzelmi kötődés mellett az ízlelés élményének tökéletesítése, esetleg az adott tárgyak textúrája, súlya vagy formája. Valóban változik egy fogás íze különböző tányérokból, más-más evőeszközökkel fogyasztva?
szakdolgozat konzulensSchmidt Andrea
mestermunka
Élménytervezés a gasztronómiában – Ízérzékelést befolyásoló étkészlet
Mestermunkámban olyan étkezéshez használt tárgyakat tervezek, amelyek a szakdolgozatomban elemzett, ízérzékelésre gyakorolt hatásukkal befolyásolják az étkezés élményét. A sósság, az édesség és a roppanósság érzésének fokozása a célom. A három fogáshoz tervezett tányérok hatásának fokozása érdekében evőeszközként funkcionáló tárgyakat is terveztem. Mindezt könnyen befolyásolható, neutrális ízvilágú zöldségek és gyümölcsök felhasználásával tervezett menüsorral mutatom be egy vacsora keretében.
mestermunka konzulensPais Panni