témavezető Vető Péter

szakdolgozat
Alternatív tájékozódás – Látássérülés és rehabilitáció
Szakdolgozatomban a látássérülés által megváltozott észlelést tanulmányoztam, illetve a látássérülés rehabilitációs folyamatának, segédeszközeinek a témakörét jártam körbe. A kutatás célja a tervezett mestermunka, egy aktív térbeli tájékozódást segítő szenzoros segédeszköz elméleti hátterének és tervezési környezetének körvonalazása volt. Az ilyen típusú segédeszközök területe folyamatosan gyarapszik a technológia fejlődésével kínálkozó új lehetőségek révén, ezért a célom a dolgozattal körbejárva ebben az irányban bővíteni a látássérültek rehabilitációjának eszközeit.

szakdolgozat konzulensVeres Bálint, Leány Erika (Vakok Állami Intézete - Elemi Rehabilitációs Centrum – The National Institute for the Blind and Its Services)

mestermunka
SENZO – Tájékozódást segítő szenzoros segédeszköz látássérültek számára
A SENZO egy intuitív, viselhető, személyre szabható segédeszköz-koncepció látássérülteknek. Egyszerre egy közeli térbeli távolságokat szenzorosan érezhetővé alakító térfelfedező segéd, a GPS haladási irányát tapinthatóvá tevő iránytű és beszélő óra. Célja érzékszervszerűen növelni az önállóságot a kis- és nagyobb léptékű tájékozódásban, így alternatív észlelési felületként megkönnyítheti és részletesebbé teheti a térbeliség érzékelését, és új lehetőségeket teremthet a rehabilitációs folyamat számára.

mestermunka konzulensVető Péter

SENZO
Célzott problémakör
Tárgycsoport
Funkcionalitás
Használati kézhelyzetek
Az eszköz és a dokkoló
Töltés folyamata
Jellemzők
Anyagválasztás, védelem
Koncepció méretei
SENZO záró borító
Eszköz vezérlése