Jakab Ágnes Emma

Divat- és textiltervezés MA

szakdolgozat

„Hogy növekedik az új közönség, ha hegesztett vasakat lát szobrok helyett…” Szocialista mintalakótelep és állami művészetfinanszírozás Pécs-Uránváros példáján

Dolgozatom témája a szocialista városépítészet és művészetfinanszírozás rendszere az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán. Ezt egy esettanulmányon keresztül mutatom be, Uránváros köztéri alkotásainak létrejöttére, illetve társadalmi és térbeli kontextusára fókuszálva.

konzulens

Beck András

mestermunka

Uránváros mintatervezés

Mestermunkám egy felhasználó által kreatívan variálható, szabadon felhasználható textilkollekció, mely Pécs Uránváros nevű városrészének köztéri alkotásokban különösen gazdag világát dolgozza fel. Ezek az alkotások mind témájukban, mind műfajukban igen változatosak, színvonalasak, de számuk az elhanyagoltságnak, rongálásoknak és lopásoknak következtében egyre csökken, állapotuk fokozatosan romlik. Munkámmal erre a problémára szeretném felhívni a figyelmet, egyúttal játékra invitálni a felhasználót, melynek során a még meglévő, illetve a hiányos, elpusztult alkotásokat egyaránt felvonultató textileket és mobil mintaelemeket egymással szabadon variálva megalkothatja azokból saját verzióit.

konzulens

Baranyai András

témavezető

Benczúr Emese